Accessibility Tools

Super User

Super User

tirsdag, 16 april 2024 06:23

Arbeidsmiljøarbeidets ABCD

Hvis du er ny eller litt ukjent med HMS-arbeidet, enten du er leder, verneombud eller medlem av arbeidsmiljøutvalget, så kan det hele kanskje virke litt stort og uoversiktlig. Så mange krav og roller og ansvar som stilles i lover og forskrifter! Hva er det store bildet? Hva skal man fokusere på? I hvilken rekkefølge? Vi har laget et lite «oversiktskart» over HMS-landskapet.

tirsdag, 16 april 2024 06:07

Arbeidsmiljøarbeidets ABCD

Hvis du er ny eller litt ukjent med HMS-arbeidet, enten du er leder, verneombud eller medlem av arbeidsmiljøutvalget, så kan det hele kanskje virke litt stort og uoversiktlig. Så mange krav og roller og ansvar som stilles i lover og forskrifter! Hva er det store bildet? Hva skal man fokusere på? I hvilken rekkefølge? Vi har laget et lite «oversiktskart» over HMS-landskapet.

Aller først: arbeidsmiljøloven slår fast at målet med loven er å sikre et arbeidsmiljø som gir grunnlag for en helsefremmende og meningsfylt arbeidssituasjon, som gir full trygghet mot fysiske og psykiske skadevirkninger

Det er ikke lite!! I praksis betyr det at vi skal arbeide for null arbeidsrelatert sykefravær, null arbeidsskader, og null arbeidsrelaterte plager (sykenærvær).

For å oppnå det må alle ansvarlige samarbeide systematisk med de arbeidsmiljøutfordringene som er viktigst på akkurat DIN arbeidsplass.

Nedenfor ser du oversiktskartet som viser hva det grunnleggende om hva det handler om og hvem som er med. Vi har kalt den «Vernetjenestens ABCD».


Fire trinn
Egentlig er det bare fire ting som må gjøres:

A Få oversikt over de arbeidsmiljøfaktorene som gjelder din arbeidsplass
B Gjøre en risikovurdering av de viktigste arbeidsmiljøutfordringene
C Iverksette nødvendige tiltak
D Følge opp

Vernetjenestenens ABCD

 

Du finner hele artikkelen under Fagstoff på medlemssidene.



torsdag, 11 april 2024 07:26

Hvor viktige er verneombudene?

I hvilken grad verneombudene er «inne i varmen», og hvor aktivt de blir tatt med på råd av ansatte og ledere? HMS Norge gjorde nylig en undersøkelse blant våre medlemmer for å finne ut av dette.

torsdag, 11 april 2024 06:57

Hvor viktige er verneombudene?

I hvilken grad verneombudene er «inne i varmen», og hvor aktivt de blir tatt med på råd av ansatte og ledere? HMS Norge gjorde nylig en undersøkelse blant våre medlemmer for å finne ut av dette.

Situasjonen er slett ikke så verst.

1 av 3 blir aktivt kontaktet av medarbeidere
1 av 2 sier blir kontaktet av ledelsen

 

De færreste blir kontaktet av de ansatte
1 av 3 av verneombudene blir kontaktet hele tiden eller ofte av medarbeiderne i sitt verneområde. Verneombudene er så absolutt inne i varmen. Men det kunne vært bedre. 2 av 3 svarer «noen ganger», «sjelden» eller «aldri». Hvordan er det hos dere?

Verneombud Kontaktet av medarbeidere

 

Ledelsen er litt mer aktive med å involvere verneombudene
Litt overraskende kanskje, så svarer 1 av 2 at verneombudene blir tatt med på råd av ledelsen. Altså noe oftere enn de blir kontaktet av de ansatte. Hvorfor, vet vi ikke. Men det er i alle fall positivt at mange ledere synes å være klar over verneombudenes betydning i arbeidsmiljøarbeidet. Men igjen; det er en god del å gå på. Flere ledere bør ta verneombudene med på råd. Hvordan er det hos dere?

Verneombud Råd fra Ledelsen

 

 

Logg deg inn på medlemssidene og les hele artikkelen. Du finner den under Fagstoff.

 

torsdag, 25 januar 2024 06:54

Det aktive AMU-medlemmet

Gruppe Verneombud

Forslag til hva du som nytt AMU-medlem kan gjøre på eget initiativ

 

Hva kan du ta fatt i med en gang?

Er du nytt AMU-medlem så er det lett å føle seg litt usikker på hva du skal engasjere deg i, og hvor aktiv du skal være. Det er mange regler og oppgaver å holde rede på, og mange å forholde seg til.

 

Hovedoppgaven til AMU:

Arbeidsmiljøutvalget skal arbeide for et fullt forsvarlig arbeidsmiljø i virksomheten.

Utvalget skal delta i planleggingen av verne- og miljøarbeidet i virksomheten, og følge nøye med på utviklingen av arbeidsmiljøet.

 

Hva innebærer det i praksis?  

Nedenfor har vi satt opp noen viktige oppgaver som du kan ta fatt i, uten å vente på at andre kommer til deg. Du vil gjøre viktige erfaringer, og sannsynligvis bli lagt merke til som et AMU-medlem som vil gjøre en forskjell.
(Du finner en pdf-utgave av artikkelen på medlemssidene)

 

12 ting du kan gjøre – uten å vente på andre

 

Hva

Kommentar

1

Bli kjent med dine medspillere

Aller først, bli kjent med de andre medlemmene i AMU. Hør hva de vil med AMU, og hvilken bakgrunn der har innen arbeidsmiljøarbeid, så du vet hva du kan «bruke» dem til, og forvente av dem.

Bli kjent med verneombudene, hvilke verneområder de har, og særlig bli kjent med hovedverneombudet, om dere har det. Snakk med dem og hør hva de forventer av deg, og fortell hva du forventer av dem.

Gjør deg kjent med Arbeidstilsynets hjemmesider. Der finner du veldig mye godt fagstoff om temaer, roller og ansvar. De har også en svartelefon som vi anbefaler deg å bruke når du trenger råd om regelverket.

Meld deg inn i AMU-forum hos HMS Norge. De har gode nettressurser.

2

Bli kjent med risikovurderinger, Sikker Jobb Analyse, og vernerunder

Få tak i virksomhetens risikovurderinger.   Sett deg inn i farer og utfordringer. Forstår du dem? Er de gode og dekkende, synes du? Gjøres risikovurderinger regelmessig? I samarbeid med de arbeidstakerne det gjelder?

Snakk med de som er ansvarlig for utarbeidelse av risikovurderingene, om du trenger mer informasjon og kunnskap.

Gjør dere Sikker Jobb Analyse - SJA*) ? Hvis ja, synes du de er gode og dekkende?

Få tak i vernerundeskjemaene. Synes du de er gode og dekkende? Gjøres vernerunder ofte nok? Er de riktige folkene med og gjennomfører? Blir de fulgt opp på en god måte?

3

Bli kjent med sykefraværsstatistikk, ulykkesstatistikk og avviksrapporter

Bli kjent med sykefraværet i virksomheten, kort- og langtidsfravær. Finn ut hvordan dere jobber med å forebygge fravær og hvordan dere følger opp de som er ute på grunn av sykefravær.

Kan det være at noe av fraværet er arbeidsrelatert? Snakk med relevante ledere og eventuelt bedriftshelsetjenesten.

Bli kjent med ulykkes- og skadestatistikken – dersom dere har skader. Hvordan jobber dere med å begrense skadeomfang og - konsekvens?

Bli kjent med avvikssystemet. Hva registreres? Registreres alt som er viktig? Hvordan analyseres avvik og hvordan blir de fulgt opp?

Bli kjent med vernerundeskjema og – rutiner. Fanger de opp det vesentlige?

Blir avvik fulgt opp på en god måte?

4

Bli kjent med tidligere arbeidsmiljøundersøkelser

Skal du kunne gjøre en god jobb som AMU-medlem, må du vite hvordan folk har det. Finn frem rapporter fra tidligere arbeidsmiljøundersøkelser.

Hva er bra? Kan opplegget forbedres for å fange det vesentlige? Ble undersøkelsene fulgt opp på en god måte?     

5

Bli kjent med om der planlegges tiltak som kan ha betydning for arbeidsmiljøet

I AML § 7.2 står det konkret at AMU skal behandle planer som kan få vesentlig betydning for arbeidsmiljøet, så som planer om byggearbeider, innkjøp av maskiner, rasjonalisering, arbeidsprosesser, og forebyggende vernetiltak,

Finn ut om det er omorganisering, nedbemanninger, nye arbeidsprosesser, nye lokaler osv. på gang. Du trenger ikke vente på at de kommer til deg.

6

Bli kjent med referat og protokoll fra de siste AMU-møtene, og AMUs årsrapport for fjoråret

Få tak i referat fra de seneste AMU-møtene for å se hvilke saker som er behandlet, og hvordan de er behandlet. Det gir en pekepinn på hva du har i vente.

7

Vet alle at du er sitter i AMU?

En del AMU-medlemmer lever anonyme liv. Det er ikke nødvendig. Du kan bidra til at din rolle som AMU-medlem blir kjent og respektert av alle i virksomheten.

Hvordan kan det gjøres? Når alle vet hvem du er og hva ditt ansvar er, kan de lettere komme til deg med saker som angår arbeidsmiljøet, og som kanskje kan være en sak for AMU.

8

Er internkontroll-forskriften oppfylt (§5) i din virksomhet?

HMS-håndbok

HMS-plan

Internkontrollforskriften er selve kjerne-bestemmelsen i HMS-arbeidet. Som AMU-medlem skal du påse at virksomheten har oppfylt alt som står i § 5 i forskriften. De fem siste punktene skal være dokumentert skriftlig. Få tak i disse dokumentene, og les dem. Er forskriften oppfylt, synes du?

Sjekk også at de første tre punktene (som ikke skal dokumenteres skriftlig) er oppfylt.

Legg spesielt merke til § 2 i Internkontrollforskriften: Ledelsen skal også sørge for at alle arbeidstakerne har tilstrekkelig kunnskaper og ferdigheter i det systematiske helse-, miljø- og sikkerhetsarbeidet, herunder informasjon om endringer.

Lever virksomheten opp til dette kravet?

Få tak i virksomhetens HMS-håndbok. Der vil du finner du nyttig stoff om målsetninger interne rutiner og mer til. Ofte er HMS-håndboken er ren lærebok i god HMS og et svar på om internkontrollforskriften er oppfylt.

Få tak i virksomhetens HMS-plan. Dekker den det vesentlige på en god måte?

9

Har Arbeidstilsynet noen gang vært på inspeksjon? Hvis ja, les rapporten(e)

Arbeidstilsynet gjennomfører 10-12000 tilsyn hvert år. Mer i noen bransjer enn andre. Har de vært hos dere? Hvis ja, se på rapporten de skrev. Fikk dere noen pålegg? Ble de fulgt opp?

10

En bra dag på jobb og Arbeidsmiljøportalen

Gjør deg kjent med de to nettstedene www.enbradagpajobb.no, og www.arbeidsmiljoportalen.no


Her kan du finne mye nyttig stoff om arbeidsmiljøutfordringer, helseplager, sykefraværsårsaker, med mer, for din bransje og ulike typer yrker i din virksomhet.

11

Få oversikt over AMUs plan (Årshjul) for kommende/inneværende år

De fleste AMU lager et Årshjul, som er en plan for hvilke temaer de skal ta opp når gjennom året.

Gjør deg kjent med planen. Den sier mye om hva du har i vente.

12

Har alle tilstrekkelig og lovpålagt kurs og kompetanse?

Det er mange som skal ha HMS-kompetanse. Egentlig alle.

Verneombud, ledere og AMU-medlemmer skal ha lovpålagt HMS grunnkurs, slik som du går gjennom nå. Har de det? Det kan være greit å sjekke.

Husk også at alle ansatte skal ha tilstrekkelig kompetanse om risikofaktorer ved eget arbeid, og hvordan disse kan motvirkes.

   

Hva annet kan du gjøre uten å vente på at andre kommer til deg?

 

 

*) En SJA skal gjennomføres av oppgaver som skal utføres. Det er en systematisk gjennomgang og en ny aktivitet eller oppgave på en arbeidsplass, der det kan oppstå farlige situasjoner. Sikker jobb analyse gjøres særlig i bransjer som bygg- og anlegg og elektro, men gjelder alle nye oppgaver som kan innebære risiko.

Noen av disse punktene gjør du bare én gang, som nytt AMU-medlem. Andre punkter kan du med fordel komme tilbake til flere ganger.

 

 

AML § 7.2 - Arbeidsmiljøutvalgets oppgaver

(1) Arbeidsmiljøutvalget skal virke for gjennomføring av et fullt forsvarlig arbeidsmiljø i virksomheten. Utvalget skal delta i planleggingen av verne- og miljøarbeidet, og nøye følge utviklingen i spørsmål som angår arbeidstakernes sikkerhet, helse og velferd.(2) Arbeidsmiljøutvalget skal behandle:

  1. spørsmål som angår bedriftshelsetjeneste og den interne vernetjeneste,
  2. spørsmål om opplæring, instruksjon og opplysningsvirksomhet i virksomheten, som har betydning for arbeidsmiljøet,
  3. planer som krever Arbeidstilsynets samtykke i henhold til § 18-9,
  4. andre planer som kan få vesentlig betydning for arbeidsmiljøet, så som planer om byggearbeider, innkjøp av maskiner, rasjonalisering, arbeidsprosesser, og forebyggende vernetiltak,
  5. etablering og vedlikehold av virksomhetens systematiske helse-, miljø- og sikkerhetsarbeid, jf. § 3-1,
  6. helse- og velferdsmessige spørsmål knyttet til arbeidstidsordninger.

(3) Utvalget kan også behandle spørsmål om arbeidstakere med redusert arbeidsevne, jf. § 4-6.

(4) Utvalget skal gjennomgå alle rapporter om yrkessykdommer, arbeidsulykker og tilløp til ulykker, søke å finne årsaken til ulykken eller sykdommen, og se til at arbeidsgiveren treffer tiltak for å hindre gjentakelse. Utvalget skal i alminnelighet ha adgang til Arbeidstilsynets og politiets etterforskningsdokumenter. Når utvalget finner det nødvendig, kan det vedta at undersøkelser skal foretas av sakkyndige eller granskingskommisjon som utvalget oppnevner. Arbeidsgiveren kan uten ugrunnet opphold forelegge vedtaket for Arbeidstilsynet til avgjørelse. Utvalget skal gjennomgå alle rapporter om yrkeshygieniske undersøkelser og måleresultater. Før utvalget behandler rapporter som nevnt i dette ledd, skal medisinske opplysninger av personlig karakter tas ut av rapportene, med mindre den opplysningen gjelder, samtykker i at de legges fram for utvalget.

(5) Hvis arbeidsmiljøutvalget finner det påkrevet for å verne arbeidstakernes liv eller helse, kan utvalget vedta at arbeidsgiveren skal gjennomføre konkrete tiltak til utbedring av arbeidsmiljøet, innenfor rammen av bestemmelsene gitt i eller i medhold av denne lov. For å klarlegge om det foreligger helsefare, kan utvalget også vedta at arbeidsgiveren skal utføre målinger eller undersøkelser av arbeidsmiljøet. Utvalget skal sette en tidsfrist for gjennomføringen av vedtaket. Hvis arbeidsgiveren ikke finner å kunne gjennomføre utvalgets vedtak, skal spørsmålet uten ugrunnet opphold forelegges for Arbeidstilsynet til avgjørelse.

(6) Arbeidsmiljøutvalget skal hvert år avgi rapport om sin virksomhet til virksomhetens styrende organer og arbeidstakernes organisasjoner. Direktoratet for arbeidstilsynet kan gi nærmere regler om årsrapportens innhold og utforming.

torsdag, 25 januar 2024 06:43

Det aktive verneombudet

GodeKolleger Web AdobeStock 633488343

Er du nytt verneombud, er det lett å føle seg litt usikker på hvor man skal begynne. Det er mange regler og oppgaver å holde rede på, og mange folk å forholde seg til.

Hovedoppgaven din er å

  • Ivareta arbeidstakernes interesser i saker som angår arbeidsmiljøet
  • Påse at ledelsen legger til rette for et fullt forsvarlig arbeidsmiljø

Hva innebærer det i praksis? Nedenfor har vi satt opp noen viktige oppgaver som du kan ta fatt i med en gang, uten å vente på at andre kommer til deg. Du vil garantert lære noe, og bli lagt merke til som et verneombud som vil gjøre en forskjell.
(Du finner en pdf-utgave av artikkelen på medlemssidene)

 

15 ting du kan gjøre

 

 

Hva?

Kommentar?

1.

Lag en avklarings-avtale med leder

Lag en avtale med din leder om hva ditt ansvar og dine oppgaver er som verneombud og hvordan du kan passe det inn med ditt vanlige arbeid.

 

2.

Bli kjent med dine medspillere

Snakk med eventuelle andre verneombud, hovedverneombud, arbeidsmiljøutvalg, fagforenings-tillitsvalgte om deres erfaringer med vernearbeidet.

Gjør deg kjent med Arbeidstilsynets hjemmesider

.  

3.

Bli kjent med verneområdet

Gå en runde. Snakk med folk.

Hva forventer de av deg?

Hva forventer du av dem?

 

4.

Bli kjent med risikovurderinger og vernerunder

Bli kjent med risikovurderinger og vernerunder

5.

Bli kjent med sykefraværsstatistikk og skadestatistikk og avviksrapporter

Studer risikovurderinger som gjelder ditt verneområde. Snakk med de som har utarbeidet disse dokumentene, slik at du forstår dem. Bli også kjent med vernerundeskjemaene

 

6.

Bli kjent med tidligere arbeidsmiljøundersøkelser

Ble undersøkelsene fulgt opp godt siste gang?

 

7.

Delta i planlegging av tiltak som har betydning for arbeidsmiljøet

Verneombudet skal tas med på råd under planlegging og gjennomføring av tiltak som har betydning for arbeidsmiljøet.

Du skal involveres så tidlig som mulig i omorganisering, nedbemanninger, osv.

 

8.

Forbered din første vernerunde

Finn frem skjemaet fra sist.

Er det dekkende?

Når skal neste vernerunde være?

Hvem skal delta? Er du forberedt?

 

9.

Vet alle at du er deres verneombud?

Sørg for å gjøre din rolle som verneombud blir kjent.

Hvordan kan det gjøres?

 

10.

Er internkontroll-forskriften oppfylt (§5) i din virksomhet?

Internkontrollforskriften er selve kjerne-bestemmelsen i HMS-arbeidet.

Som verneombud skal du påse at ledelsen har oppfylt alt som står i § 5 i forskriften.

De fem siste punktene skal være dokumentert skriftlig.
Få tak i disse dokumentene, og les.
Få tak i virksomhetens HMS-håndbok. Les den.
Få tak i virksomhetens HMS-plan. Dekker den det vesentlige på en god måte?

 

11.

Har alle tilstrekkelig HMS- kompetanse?

Har alle ledere, verneombud, AMU-medlemmer og ansatte relevant og tilstrekkelig HMS-kompetanse?

Minn de ansatte om at de skal «medvirke ved utforming, gjennomføring og oppfølging av virksomhetens systematiske helse-, miljø- og sikkerhetsarbeid». (AML § 2.3)

 

12.

Referat og protokoll fra tidligere AMU-møter. Årsrapport

Dersom dere har AMU: Få tak i referat fra de seneste AMU-møtene og årsrapport for AMU.

Les og forstå hva de driver med.  

 

13.

Har Arbeidstilsynet noen gang vært på inspeksjon?

Har Arbeidstilsynet noen gang vært hos dere?

Hvis ja, se på rapporten de skrev.?

 

14.

En bra dag på jobb og Arbeidsmiljøportalen

Gjør deg kjent med de to nettstedene www.enbradagpajobb.no og www.arbeidsmiljoportalen.no

 

15.

Lag en plan for eget arbeid

Du kan ikke gjøre alt på en gang.

Lag en plan for hva du vil gjøre kommende år

 

 

Ditt eget forslag

Hva annet kan du gjøre uten å vente på at andre kommer til deg?

 

 

Arbeidsmiljøloven § 6-2. Verneombudets oppgaver

(1) Verneombudet skal ivareta arbeidstakernes interesser i saker som angår arbeidsmiljøet. Verneombudet skal se til at virksomheten er innrettet og vedlikeholdt, og at arbeidet blir utført på en slik måte at hensynet til arbeidstakernes sikkerhet, helse og velferd er ivaretatt i samsvar med bestemmelsene i denne lov. Første og andre punktum gjelder tilsvarende for innleide arbeidstakere og for selvstendige oppdragstakere som utfører arbeid i nær tilknytning til virksomheten. (2) Verneombudet skal særlig påse:

  1. at maskiner, tekniske innretninger, kjemiske stoffer og arbeidsprosesser ikke utsetter arbeidstakerne for fare,
  2. at verneinnretninger og personlig verneutstyr er til stede i passende antall, at det er lett tilgjengelig og i forsvarlig stand,
  3. at arbeidstakerne får den nødvendige instruksjon, øvelse og opplæring,
  4. at arbeidet ellers er tilrettelagt slik at arbeidstakerne kan utføre arbeidet på helse- og sikkerhetsmessig forsvarlig måte,
  5. at meldinger om arbeidsulykker mv. i henhold til § 5-2 blir sendt,
  6. at arbeidstakernes psykososiale arbeidsmiljø er ivaretatt.

(3) Blir et verneombud kjent med forhold som kan medføre ulykkes- og helsefare, skal verneombudet straks varsle arbeidstakerne på stedet, og arbeidsgiveren eller dennes representant skal gjøres oppmerksom på forholdet dersom verneombudet selv ikke kan avverge faren. Arbeidsgiveren skal gi verneombudet svar på henvendelsen. Er det ikke innen rimelig tid tatt hensyn til meldingen, skal verneombudet underrette Arbeidstilsynet eller arbeidsmiljøutvalget.

4) Verneombudet skal tas med på råd under planlegging og gjennomføring av tiltak som har betydning for arbeidsmiljøet innenfor ombudets verneområde, herunder etablering, utøvelse og vedlikehold av virksomhetens systematiske helse-, miljø- og sikkerhetsarbeid, jf. § 3-1.

5) Verneombudet skal gjøres kjent med alle yrkessykdommer, arbeidsulykker og tilløp til ulykker innenfor sitt område, om yrkeshygieniske rapporter og målinger, og om eventuelle feil og mangler som er påvist.

(6) Verneombudet skal gjøre seg kjent med gjeldende verneregler, instrukser, pålegg og henstillinger som er gitt av Arbeidstilsynet eller arbeidsgiveren.

(7) Verneombudet skal delta ved Arbeidstilsynets inspeksjoner i virksomheten

onsdag, 03 januar 2024 15:14

Arbeidsmiljøutvalget (AMU)

AMU meeting

 

AMU er en lovpålagt møteplass som alle virksomheter med mer enn 30 ansatte MÅ ha. (Arbeidsmiljøloven kapittel 7). I virksomheter mellom 10 og 30 ansatte kan den ene av partene (arbeidsgiver eller arbeidstaker) kreve at det opprettes AMU. (Arbeidsmiljøloven § 7-1)

Arbeidsmiljøutvalget er ofte ikke godt nok kjent

En undersøkelse HMS Norge gjorde viste at skremmende mange ikke visste hva AMU er, og hva de gjør. AMU har en viktig rolle i å informere om hva de arbeider med. Da kan de best bidra til en bedre kultur og bli en enda mer helsefremmende arbeidsplass.

Hvordan er det hos dere?


Arbeidsmiljøutvalgets oppgaver

AMU skal behandle alt som angår arbeidshelsen og den interne vernetjenesten. Dette innebærer særlig:
- Spørsmål om opplæring som har betydning for et trygt og godt arbeidsmiljø
- Planer som kan få vesentlig betydning for arbeidsmiljøet, så som planer om byggearbeider, innkjøp av maskiner, omorganisering, arbeidsprosesser og forebyggende vernetiltak
- Etablering og vedlikehold av virksomhetens systematiske helse-, miljø- og sikkerhetsarbeid
- Helsespørsmål knyttet til arbeidstidsordninger
- Spørsmål om arbeidstakere med redusert arbeidsevne
- Gjennomgå alle rapporter om
   - sykefravær
   - yrkessykdommer
   - arbeidsulykker
   - tilløp til ulykker
- AMU skal søke å finne årsaken til ulykker eller arbeidsrelaterte sykdommer, og se til at arbeidsgiveren treffer tiltak for å hindre gjentakelse
- AMU kan vedta at arbeidsgiveren skal utføre målinger eller undersøkelser av arbeidsmiljøet
- Arbeidsmiljøutvalget skal hvert år avgi rapport om sin virksomhet til virksomhetens styrende organer og arbeidstakernes organisasjoner

 

Hva er egentlig arbeidsmiljøutvalgets funksjon?

AMU skal fungere som:
- Beslutningsorgan
- Tilsynsorgan
- Rådgivningsorgan
- Styringsorgan
- Koordinerende organ
- Samarbeidsforum
Det vanlige er at AMU anmoder ledelsen om å iverksette tiltak. AMU er sjelden selv utøvende organ, men de skal følge grundig med på alt som angår medarbeidernes helse og sikkerhet.

 

Skreddersydd kurs for AMU-medlemmer

Arbeidsmiljøloven § 7-4 og Forskrift om organisering, ledelse og medvirkning § 3-18. krever at alle medlemmer i utvalget skal gjennomføre et grunnleggende kurs på lik linje med verneombud.
HMS Norge tilbyr nettbasert AMU-kurs og bedriftsinterne kurs.

 

Arbeidsmiljøutvalget som samarbeidsorgan

AMU er et samarbeidsorgan, og kan være kjernen i arbeidsmiljøarbeidet. Her kan ledelsen og ansatte møtes på like fot, for å drøfte fritt hvordan man kan sikre langtidsfriske og langtidsproduktive medarbeidere. Hver deltaker har én stemme. Ingen har streikerett, bare stemmerett. I AMU er man noe i kraft av sin kompetanse og innsikt. Derfor er AMU et viktig forum for gode faglige diskusjoner og anbefalinger. AMU fungerer ganske godt de fleste steder. Allikevel er AMU noen steder mer et pliktløp der deltakerne ønsker at møtene skal være kortest mulig. Man orienterer og tar saker “til etterretning”. Beslutningene tas jo allikevel “i linjen”? I så fall går man glipp av en god mulighet.

 

Kompass i arbeidsmiljøarbeidet

AMU skal ikke gjøre jobben, og har ikke operativt ansvar. Vi kan si at AMU er kompasset i arbeidsmiljøarbeidet De skal peke på utfordringer og muligheter og angi en retning, en vei å gå, som ledelsen tar videre på best mulig måte.
AMU CirkleWithSatelites

AMU web

 

Når virksomheten passerer 30 ansatte er dere forpliktet til å opprette et arbeidsmiljøutvalg (AMU). Er det mellom 10 og 30 ansatte kan den ene part kreve at AMU opprettes. Da oppstår en del spørsmål som må avklares, f.eks.:

- Hvem skal delta i utvalget? Må toppleder være en av medlemmene?
- Skal vi velge eller utpeke disse?
- Hvem skal lede AMU?
- Hva bør være stå på agendaen i første møte? Hvilke saker bør vi jobbe med?
- Hvor ofte skal vi ha møter?
- Hva bør være vår målsetting med AMU?
- Hvem rapporterer vi til?
- Hvilken myndighet har vi, egentlig? Hva kan AMU beslutte?

Nedenfor har vi satt opp 5 trinn for virksomheter som skal etablere et AMU for første gang.
Sentral lov og forskrift:
Arbeidsmiljøloven og
Forskrift om organisering, ledelse og medvirkning.

 

1. trinn: Finn en «prosjektleder»
Prosjektleders oppgave er å sikre at AMU blir opprettet og at første møte blir avholdt. Prosjektleder bør ha «alle fullmakter» og rapportere til daglig leder eller HR-sjef.


2. trinn: Valg og utpeking av medlemmer
Valget skal være hemmelig og skriftlig. Valget ledes av et valgstyre slik som nevnt i Forskrift om organisering, ledelse og medvirkning § 3-2. Enhver arbeidstaker og lokal fagforening har rett til å foreslå kandidater. Valgstyret skal gjøre kandidatenes navn samt forslagsstilleren kjent før valget.

AMU skal ha like mange medlemmer fra hver side. Ledelsen peker ut sine representanter, mens de ansatte velger sine ved flertallsvalg. Alle representanter skal ha en vararepresentant.

Har virksomheten hovedverneombud, så skal han/hun være med i AMU. Fagforening(er) som organiserer flertallet av de ansatte kan utpeke ansatte-representant til AMU. Medlemmene velges for to år ad gangen.

Hvor mange medlemmer skal AMU ha? Minst fire (to fra hver side). Noen ganger er det opp til 10 medlemmer, men det kan fort bli for mange.

Bedriftshelsetjenesten: Dersom dere har det, så har de møterett og talerett, men ikke stemmerett.

3. trinn: Skriv agenda og innkall til første møte
En standard agenda kan være:
- Valg av utvalgets leder
- Hva er vårt mandat?
- Hva sliter vi med? Hvilke risikoanalyser har vi? Hvilke risikoanalyser trenger vi? Hva er vårt sykefravær? Ulykkesstatistikk?
- Lag en årsplan. Hvilken type saker skal behandles på hvilke møter? (se pkt 6 i dette notatet)
- Hvor mange møter i året? Minst 2-4 møter, evt. flere.
- Alle AMU-medlemmene skal ha lovpålagt opplæring. Legg en plan for dette. Skal det være nettkurs, bedriftsinternt eller åpent kurs?
- Har vi et godt system for å lagre og gjenfinne møtedokumenter?

Innkalling, send ut i god tid!

4. trinn: Gjennomfør møtet
Valg av utvalgets leder og sekretær er første punkt.
(Leder skifter hvert år fra ledelsens representant til ansatterepresentant.)

5. trinn: Informer!
Informer om AMU til de ansatte og til styre og ledelse. Dersom dere tenker at «vi har ikke noe interessant å informere om», så kan det være at dere ikke jobber med de riktige sakene. AMUs saker bør interessere de fleste. AMU skal jobbe for et helsefremmende miljø – til beste for alle! HMS er å ta vare på produksjonsmidlene (ansatte og utstyr). Det bør interessere de fleste.

Noen typiske saker som AMU behandler (kilde Arbeidstilsynet)
Lovpålagte oppgaver for AMU:
- Behandle spørsmål som angår bedriftshelsetjenesten og vernetjeneste.
- Behandle spørsmål om opplæring og instruksjon på områder som kan ha betydning for arbeidsmiljøet.
- Behandle planer om nye lokaler, prosesser eller ombygginger som krever samtykke fra Arbeidstilsynet.
- Behandle andre planer som kan få vesentlig betydning for arbeidsmiljøet, som nye maskiner, rasjonaliseringstiltak, endringer i arbeidsprosesser og forebyggende vernetiltak.
- Delta aktivt i virksomhetens helse-, miljø- og sikkerhetsarbeid. Delta i kartlegginger, utarbeidelser av handlingsplaner og gi råd i forhold til prioriteringer og tiltak.
- Vurdere helse- og velferdsaspekter ved arbeidstidsordninger.
- Gjennomgå alle rapporter om ulykker, nestenulykker og sykdom som kan skyldes arbeidsmiljøet. Ha fokus på årsaken til hendelsen og se til at arbeidsgiveren gjør det som er nødvendig for å hindre at det skjer igjen.
- Gjennomgå alle rapporter om yrkeshygieniske undersøkelser og måleresultater.
- Behandle spørsmål om tilrettelegging for arbeidstakere med redusert funksjonsevne.
- Utarbeide en årsrapport om arbeidet.

torsdag, 14 desember 2023 15:03

Webinar om endringer i arbeidsmiljøloven

Fra nyttår trer viktige endringer i arbeidsmiljøloven i kraft, og vi har invitert advokat Terje Gerhard Andersen i advokatfirmaet Helmr til å snakke om det som er sentralt for deg som medlem, nemlig:

- Nye terskler for krav om verneombud og arbeidsmiljøutvalg, og
- Lovens presiseringer om trakassering.

Avslutningsvis i webinaret tar vi for oss temaet "Verneombudets rolle i konfliktsaker

Logg deg inn på medlemssidene og oppdater deg på disse endringene!

Ikke medlem? Informasjon om forum og innmelding finner du her.

TerjeG Andersen Webinar2023 web

torsdag, 23 november 2023 13:18

Arbeidsmiljøkonferansen 2023

HMSt2 v2

 

Litt over 200 ivrige deltakere hadde meldt seg på konferansen på Thon hotell på Gardermoen 14. – 15. november, som i år hadde fokus på: 
- Hva må vi forberede oss på i fremtidens arbeidsliv? 
- Hvilket ansvar har de enkelte rollene i arbeidet for meningsfylte og helsefremmende arbeidsplasser?

 

HMS-tinget flyttet inn på konferansen i år

Nytt av året var samarbeidet mellom Fagfokus og HMS Norge, der Verneombudets dag og AMU-dagen var bakt inn i programmet som parallellsesjoner andre dag.

 

Hvordan kommunisere effektivt?

Annabel Stefanussen startet dagen og ga oss en levende og praktisk innføring i hvordan vi kan kommunisere effektivt og gi konstruktiv tilbakemelding, noe ikke minst vernetjenesten trenger å kunne.

 

Varsling er en kunst - ikke nok med et system

Etter Annabel kom en kjenning fra tidligere HMS-ting; Randi Hoff, damen bak «Mitt varsel», et nettbasert system for varsling. (etter arbeidsmiljøparagraf 2Ahttps://www.arbeidstilsynet.no/regelverk/lover/arbeidsmiljoloven/2a/).
Randi var krystallklar på at du kan ha verdens beste varslingsrutiner og -system, men om du ikke følger opp raskt og har nødvendig kompetanse til å behandle alle varsel profesjonelt, så kan det gjøre vondt verre. Hvem behandler varsler på din arbeidsplass? Er de kvalifisert til oppgaven?

 

Hvordan gjenopprette relasjonen etter en konflikt? Likeverdig dialog

Kathinka Hartmann er leder av Konfliktrådet, som tilbyr gratis mekling i konfliktsaker. Gjennom dialog finner de fram til gode løsninger for å gjenopprette mellommenneskelige relasjoner. Kathinka hadde en rekke gode tips for å gjenopprette en relasjon etter at man har vært i tottene på hverandre. Det handler blant annet om å behandle alle som likeverdige, og ikke ta for mye «parti». Det er som kjent ikke lett, men en helt nødvendig kompetanse for alle ledere og de som jobber som verneombud eller sitter i Arbeidsmiljøutvalget, om de skal kunne bidra til et enda bedre arbeidsmiljø.

 

Om å banke på dører - verneombudets rolle i arbeidsmiljøet

Lise Moe Kristiansen, Hovedverneombud i Fredrikstad kommune, vant i fjor "Den Norske Arbeidsmiljøprisen", for måten hun har sikret verneombudene med i beslutningsprosesser i arbeidet. Hun delte sine erfaringer med lyttende tilhørere. Igjen et svært nyttig innlegg for alle som jobber i vernetjenesten. Alle kjenner medarbeidernes medvirkningsplikt, AML § 2.3., men hvor ofte snakker vi om ledelsens plikt til å invitere verneombudene til å «medvirke»? Lises råd var like enkelt som det var krevende: «Du må banke på dører – igjen og igjen»!

 

Arbeidsgledens anatomi - De vitale verdiene som gir oss glede og velvære på jobben

Alle snakker om arbeidsglede. Det kan være så mangt, alt fra å ha det hyggelig på jobben med sosiale sammenkomster, fruktkurv og vinlotteri. Men spør du Statens Arbeidsmiljøinstitutt så er de krystallklare på at det handler om ARBEIDET, dvs. om du mestrer dine arbeidsoppgaver og har gode samarbeidsrelasjoner. Det skaper ikke bare arbeidsglede, men også økt produktivitet og langtidsfriske arbeidstakere. Bjarne Hansen, som er sykepleier og virksomhetsleder, hjalp oss til å se hva som egentlig teller når man vil ha ekte arbeidsglede. Vi fra vår side kan nevne noe så grunnleggende som 1) forventningsavklaring, 2) gjøre det man er best på og 3) ha de nødvendige hjelpemidlene tilgjengelig. Regelmessig anerkjennelse er også helt avgjørende. Får du det?


HMS-Tinget

HMS-Tingets to fagdager; Verneombudets dag og AMU-dagen, ble bakt inn i dag 2. Disse ble arrangert som dialog og workshop, noe vi har savnet i «alle år» tidligere. Her fikk vi god anledning til å snakke og diskutere. En befrielse for mange.

Verneombudets dag

Arbeidslivfakta

Vi startet med verneombudets dag med Hovedverneombud Lise-Lotte Solum fra VY. Hun kan det meste om det å være (hoved)verneombud etter 20 år i rollen. Vi gikk gjennom noen dilemmaer og hadde en utmerket dialog både oss imellom og med Lise-Lotte, som hadde svar og kommentarer til det meste. Det er vanskelig å gjengi innholdet i denne delen. Men du kan jo tygge litt på disse, som var to av tre dilemmaer vi jobbet med:

Seksuell trakassering: 

«Hilde kommer bort til deg og sier hun blir mobbet på arbeidsplassen. Det er ufine kommentarer om kropp og utseende fra en annen kvinnelig kollega. Det er f.eks. stadig bemerkninger rundt størrelse på brystene hennes, og det skjer alltid når de er alene og på en ubehagelig og hånlig måte. Hilde er redd for konsekvensene av å si fra og ønsker absolutt ikke at du sier noe videre om dette, hverken til leder eller andre». Hvordan forholder du deg til dette?  
Vår kommentar; det er ikke alltid noe fasitsvar på et dilemma, men du må uansett til slutt ta stilling til hva du ville ha gjort.

Mobbing:

Bør man kartlegge mobbing i anonyme undersøkelser? Hva gjør du i så fall om det er mange som enten føler seg mobbet eller har sett andre bli mobbet? Og du ikke vet hvem som mobber hvem og hvordan? Eller bør man kanskje heller be de som føler seg mobbet å gå til verneombudet eller en annen betrodd person?


AMU-dagen

AMU paa din arbeidsplass
Denne delen ble ledet av Yvonne Fosser, erfaren HR-leder, som har sittet i mange AMU. Hun stilte oss en rekke tankevekkende spørsmål, om blant annet i hvilken grad ditt AMU bare er en arbeidsgruppe med lite gruppedynamikk, eller et høyt presterende team. Her har du hva vi svarte. Det er et klart forbedringspotensial.
Aller først diskuterte vi om hvor godt AMU fungerer på din arbeidsplass. Svarene var ikke helt oppløftede.

Hvordan er det i AMU på din arbeidsplass? Er det et godt og dynamisk samarbeidsklima der? Jobber dere med de viktige sakene på en god måte?

Hva blir de viktigste temaene i AMU fremover? Igjen ble salen spurt, og her er hva vi tror blir de viktige temaene i tiden som kommer:

Viktigste tema i AMU i fremtiden

Vi ser at det handler i stor grad om de menneskelige faktorene. Hvordan vi takler omstilling, driver kulturbygging, mangfold og inkludering og skaper et godt psykososialt arbeidsmiljø.

Det blir også viktig å klare å tilpasse seg den teknologiske utviklingen og forholde seg til kunstig intelligens. Det kommer raskere enn vi kanskje liker å tenke på.

 

Velkommen til HMS-Tinget 2024!
Tid og sted er ikke bestemt, men det kommer!

Side 1 av 20

.
Kopirett 2024 © HMS Norge AS | Retningslinjer for personvern >