Accessibility Tools

Arbeidsmiljøutvalget

AdobeStock 37359192Web

 

Arbeidsmiljøutvalget (AMU)

Arbeidsmiljøutvalget i virksomheten er et samarbeidsorgan, et rådgivende organ og i visse tilfelle et besluttende organ.

Gjør deg kjent med bestemmelsene om AMU

Arbeidsmiljøloven og forskrift om organisering, ledelse og medvirkning gir deg bestemmelsene om utvalgets mandat, sammensetting, oppgaver mm. Les her:

Arbeidsmiljøloven kapittel 7 og Forskrift om organisering, ledelse og medvirkning.

 

Arbeidsmiljøtvalgets sammensetning

Et arbeidsmiljøutvalg skal bestå av like mange representanter fra arbeidstaker som fra arbeidsgiver og minimum to fra hver.
Daglig leder bør være representert i utvalget. 
Arbeidsgiver peker ut sine representanter og vararepresentanter.
Arbeidstakerne velger sine representanter og vararepresentanter ved hemmelige flertallsvalg. Hovedverneombudet (HVO) skal være representert fra arbeidstakersiden, dersom man har HVO
Dersom virksomheten har knyttet til seg en bedriftshelsetjeneste, skal også denne delta, men uten stemmerett.
 

Funksjonstid

Utvalgets funksjonstid er to år. Leder av utvalget skal alternere mellom arbeidsgiver og arbeidstaker. Disse leder utvalget ett år hver. Ved avstemning har leder dobbeltstemme.

Informasjon om utvalget og dets arbeid

Alle medarbeidere i bedriften skal informeres om AMUs sammensetning. Referater fra møtene bør være tilgjengelige for alle, eller det bør på annen måte sørges for informasjon til alle om utvalgets arbeid.

Når det gjelder AMUs beslutningsmyndighet, kan det i prinsippet begrense arbeidsgivers styringsrett. Om det er arbeidsmiljøtiltak som utvalget finner nødvendig å gjennomføre, kan det i prinsippet pålegge arbeidsgiver å iverksette slike.

AMUs beslutningsmyndighet kan i prinsippet begrense arbeidsgivers styringsrett. Om det er arbeidsmiljøtiltak som utvalget finner nødvendig å gjennomføre, kan det  pålegge arbeidsgiver å iverksette slike. 

 

Opplæring

Medlemmer i AMU skal ha samme opplæring som verneombudene i virksomheten, såkalt 40 timers kurs. Det er rom for kortere opplæring dersom partene er enige om at dette er forsvarlig. Det er innholdet i opplæringen som er det vesentlige.Medlemmer i AMU skal ha samme opplæring som verneombudene i virksomheten. Det er rom for kortere opplæring enn 40 timer dersom partene er enige om at dette er forsvarlig. Se Forskrift om organisering, ledelse og medvirkning § 3.18 for flere detaljer.
Nettbasert kurs for AMU vil være et godt alternativ for mange. Skreddersydde kurs i bedriften i bedriften der man også legger til rette for dialog, er et annet godt alternativ.

 

Arbeidsmiljøutvalgets arbeidsform og møter

I Forskrift om organisering, ledelse og medvirkning § 3-16 heter det at det normalt skal avholdes fire møter pr år og at det skal føres protokoll fra møtene.

Utvalget tar opp saker på eget initiativ, og/eller fra verneombud, ansatte, ledere eller bedriftshelsetjeneste.

Det sendes ut sakspapirer med nødvendige dokumenter på forhånd. Og det skrives referater fra møtene. Det skal føres tydelig opp hva som er blitt besluttet og hvem som har ansvaret for å gjennomføre tiltaket.

AMU skal utarbeide en årsrapport hvert år. Rapporten skal være tilgjengelig for Arbeidstilsynet og for virksomhetens styrende organer og arbeidstakerforeninger.

AMUs medlemmer har taushetsplikt om personlige forhold og om forhold som kan utnyttes til skade for virksomheten.

Hva skal arbeidsmiljøutvalget behandle?

AMU er et besluttende og rådgivende organ som skal virke for gjennomføring av den del av arbeidsmiljølovgivningen samt dens forskrifter som gjelder for virksomheten.
Nedenfor ser du noen konkrete oppgaver som AMU kan tenkes å arbeide med. Arbeidsoppgavene vil naturligvis variere fra bransje til bransje og fra virksomhet til virksomhet. Les mer om AMU´s lovpålagte oppgaver i AML § 7.2
- Utarbeide og vurdere handlingsprogram for verne- og miljøarbeidet i virksomheten, og gi råd om prioriteringer
- Behandle avviksmeldinger og rapporter fra systematiske HMS-aktiviteter
- Utvikling av sykefraværet i virksomheten. Det er naturlig å ta for seg det kvartalsvise sykefraværet i forbindelse som en fast post. Kan det være nødvendig med egne undersøkelser eller foreyggende tiltak?
- Gjennomgang av virksomhetens arbeid med HMS-opplæring, instruksjon og opplysningsarbeid
- Er de ansatte tilstrekkelig medvirkende i HMS-arbeidet?
- Gjennomgang av bedriftshelsetjenestens (BHT) arbeid, rapporter, kartlegginger og målinger, dersom man har BHT
- Ta stilling til planer som kan ha vesentlig betydning for arbeidsmiljøet, f.eks. byggearbeid, innkjøp av maskiner og utstyr, endringer av arbeidsprosesser, omstillingsprosesser)
- Revisjoner av HMS-systemet.

 

Bli med i AMU-forum

Et medlemskap i gir arbeidsmiljøutvalget kunnskap og støtte i arbeidsmiljøarbeidet:
- Det er et sted der du som bruker får tilgang til ressurser, slik som obligatorisk kurs for AMU-medlemmer og fagstoff.
- Bidrar til at virksomheten er «compliant» i sitt arbeidsmiljøarbeid.

Mer i denne kategorien Hvor lenge er man verneombud »

.
Kopirett 2024 © HMS Norge AS | Retningslinjer for personvern >