Accessibility Tools

Hva koster arbeidsrelaterte skader og sykdom oss?

I utgangspunktet er arbeid sunt og helsefremmende. Men noen ganger er det motsatt; det kan føre til skader, uhelse og død. Hva koster arbeidsrelatert sykdom og ulykker? Og hvor lønnsomme kan HMS-tiltakene være?

Europeisk studie
European Agency for Safety and Health at Work (EU OSHA) har nettopp kommet med en ny rapport 1) Den viser at det er over 3000 dødsfall på jobb og 2, 4 millioner skader som fører til fravær på over 4 dager per år i EU-området. Dette koster det europeiske samfunnet 1,5 - 2 % av brutto nasjonalprodukt (BNP).

Norsk rapport
Arbeidstilsynet i Norge fikk utarbeidet en lignende rapport for et par år siden 2). Den anslår det årlige tapet for Norge på ca. 30 milliarder kroner, knyttet til arbeidsrelaterte skader og sykdom. 30 milliarder tilsvarer litt under 1 % av nasjonalproduktet (som er ca 3.900 milliarder).

Gode ordninger i Norge
I Norge har vi et helsevesen som i stor grad er gratis å bruke for den som er syk. I mange andre land må arbeidstaker og arbeidsgiver i stor grad betale lege- og sykehusregningene selv. Dessuten får arbeidsgiver refundert lønnskostnadene for inntil 6 G (folketrygdens grunnbeløp) etter 16 kalenderdagers sykefravær. Det gjør byrden mindre for arbeidsgiver, og desto større for samfunnet.

1 % lite?
1 % kan høres lite ut, men ser vi på virksomhetene, og ikke på samfunnet som helhet, må vi ikke bare regne inn produktivitetstap for sykefravær men også for sykenærvær (er på jobb, men er ikke helt frisk). Studier viser at kostnadene for sykenærvær er minst like store som for sykefravær. Produktivitetstapene og ulykkeskostnadene for skader er dessuten ikke lett å beregne for samfunnsøkonomene. De må beregnes på virksomhetsnivå.

Hvordan få gjennomslag for HMS-tiltak?
Vår erfaring er at HMS og vernetjeneste noen ganger har problemer med å få gjennomslag for HMS tiltak. Det er «dyrt» og det sees på som en «kostnad». I realiteten er det ofte omvendt; det er en lønnsom investering. Internasjonale studier viser at om du bruker 1 kr til forebygging, så får du 2,20 kr igjen, dvs en lønnsomhet på 120%. Hvor mange andre investeringer gir 120% avkastning?

Ikke så vanskelig å regne på
Det er fullt mulig å regne på lønnsomheten av HMS-tiltak. Man bruker kost-nytte analyser, som egentlig ikke er så vanskelige. Det er bare det at vi i Norge ser på HMS som en juridisk plikt og en etisk plikt. Men husk at det også er en økonomisk mulighet. HMS Norge har nå utarbeidet tre kalkulatorer som kan benyttes:

1) Sykefraværskalkulator
2) Lønnsomhet ved forebygging av skader og ulykker
3) Kostnader ved skader og ulykker

PS, vi selger også boken «HMS = økonomi, verdien av å forebygge», som er skrevet av Christian H. Rafn hos vår samarbeidspartner Sunne organisasjoner as.

Snakk med oss om du skulle være interessert. Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den. eller Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.


.
Kopirett 2024 © HMS Norge AS | Retningslinjer for personvern >