Accessibility Tools

Varsling – utfordringer og tips til løsning!

Skrevet av Guro Skåre-Jullum

Er det ikke en drøm for oss alle at alle kunne varsle om varslingsverdige situasjoner og at varslingen ble tatt imot med ydmykhet, deretter behandlet godt og konkludert? Jo, og dette er vi for tiden ganske langt unna fra å oppleve på veldig mange arbeidsplasser.

Forskningsrapporten «Ytringer og varsling sett fra et arbeidsgiverperspektiv», skrevet av FAFO ved Anne Mette Ødegård og Sissel C. Trygstad konkluderer med at det faktisk er mer sannsynlig nå i 2023 at håndteringen av varslingen ikke er særlig god, sammenlignet med ti år tilbake.

Det har vært utallige kurs og opplysningskampanjer om varslingsinstituttets poeng, men behovet ser ut til å fortsatt være umettet. Flere har nevnt at kompetansen hos varslere, men særlig varslingsmottakere har vært for dårlig, og at dette er en viktig årsak til den dårlige statistikken. Dette kan vi gjøre noe med!

I illustrasjonen nedenfor ser du graden av løsnings-effekt på varslinger og graden av sanksjoner mot varslere (Kilde: FAFO). Som du ser ble nesten halvparten av varslingssakene vurdert som løst i 2010, mens i 2022 har dette sunket til 36 %, altså en tredjedel. Og graden av sanksjoner ser ut til å ha vokst fra ca 13 % i 2010 til 21% i 2022. Det er ikke en god utvikling!

 

Varsling FAFO

Klikk deg inn på webinaret nedenfor. Her forklarer Randi Foss fra MittVarsel i samtale med Guro Skåre-Jullum det ledere, verneombud og ansatte skal kunne om varsling, og i særlig grad hvordan man best går fram ved varslinger. Hvordan rollene i arbeidslivet engasjerer seg best i varslinger er godt beskrevet i samtalen. Men, i særlig grad kommer det fram hvordan man best unngår varslingssaker. Randi snakker om å risikovurdere hva som kan gå galt på en arbeidsplass og at det å lage rutiner for å unngå varslingssaker best lages med de ansatte i fredstid. Slike etiske regler kan også forhindre en rekke varslingssituasjoner.

Vil dere ha hjelp til å sette i gang med varslingsarbeidet hos dere?

Ønsker dere et godt arbeidsmiljø der man er bevisst adferdsgrenser, verdien av ytringsfriheten og konsekvenser ved varslingsverdig atferd? Ta gjerne kontakt med oss i HMS Norge på Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Media

Mer i denne kategorien « Fem myter om HMS Fem myter om AMU »

.
Kopirett 2023 © HMS Norge AS | Retningslinjer for personvern >