God jul og godt nytt år

ScanStockPhoto image 543942 Web

 

Å være i en HMS-rolle under pandemien har vært en erfaringsskole vi har lært mye av. Hva visste vi egentlig om beredskapsplaner? Hva visste vi om biologisk smittefare? Hva visste vi om effektene av å stenge ned samfunnet, arbeide hjemmefra, eller slite seg helt ut i frontlinjen på grunn av en fiende ingen kunne se, eller var forberedt på?

De eneste som kanskje utelukkende har smakt på smerten i enda et pandemi-år er utelivssektoren. Aldri har vi vel forstått viktigheten av utelivssektoren, når vi nesten ikke har fått lov til å samles for å oppleve god mat, godt teater, god musikk eller på annen måte nesten kunne ta på de som gir oss sine talenter. Utelivssektoren er samfunnsmedisin, og viktigere enn vi har forstått tidligere.

Vi vil gjerne si vel overstått til dere alle for enda et år i en unntakstilstand, som vil endre på vårt arbeidsliv. Aldri har det systematiske HMS-arbeidet vært viktigere. Aldri har det vært viktigere for lederen å se sine ansatte, og legge forholdene for arbeid til rette for dem. Aldri har det vært viktigere å ha våkne verneombud, som på vegne av de ansatte virkelig blir lederens gode vokter i alle sektorer av arbeidslivet i Norge.

Undersøkelsen HMS Norge hadde i høst viser at 40% av verneombudene har fått merkbart mer å gjøre. Det gjelder nok særlig hovedverneombud og verneombud på arbeidsplasser som har fått store endringer på grunn av pandemien.

Utfordringer og fordeler av nye arbeidsmåter har på sett og vis speilet hverandre. Å arbeide hjemmefra er bra. Å miste kontakt med kollegaer er dårlig. Å være i front og gjøre en stor innsats er bra, men å jobbe seg omtrent i hjel er åpenbart en for stor utfordring. Å ikke få stå på scenen har bare vært kjempekjipt.
Årets erfaringer gir grunnlag for neste års HMS-arbeid; Hvordan kan vi best gjøre jobben vår, på vår arbeidsplass? Og, hvordan kan vi ivareta våre kollegaer? Snakk sammen om dette, så får dere en fin oppsummering av hva dere lærte gjennom 2021, og hvordan dere kan rigge HMS-arbeidet på en god måte i 2022. Alt om årsrapporter og HMS-årshjul finner dere på medlemssidene!

Der finner dere også en rekke artikler om vernearbeid og HMS-arbeid. Gode smakebiter får dere også på den åpne nettsiden vår. HMS Norge holder kurs der det er nødvendig, og tilpasser kurset til det behovet dere har. Husk at ditt HMS-arbeid er viktig for mange! Husk at HMS Norge kan bidra med å gjøre jobben din lettere.

I 2022 inviterer vi til HMS-tinget! Nasjonale kapasiteter deler sin kunnskap med deg i april! Ta det imot og bruk det på din vei videre i HMS-arbeidet ditt. Da blir 2022 et fremgangsrikt og godt år for oss alle!

Vi ønsker dere alle en God Jul og Godt Nytt år!

 


.
Kopirett 2021 © HMS Norge AS | Retningslinjer for personvern >